Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Praha

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

...PRAHA...
„Zlatá, stověžatá, koruna světa, perla na Vltavě a královská.“

Rozloha: 866 ha

Říká se, že PRAHA leží v srdci Evropy a také v srdci české republiky, je křižovatkou železničních i silničních cest.
Rozkládá se na obou březích VLTAVY a tvoří ji 6 části kdysi samostatných měst: Staré Město
Josefov
Nové Město
Malá Strana
Hradčany
Vyšehrad

PRAHA je hlavní město České republiky, sídlí zde parlament a vláda.
Je to město s bohatou minulostí, má mnoho památek a je vyhlášenou městskou památnou rezervací.
PRAHA je turistickým centrem. Lidé si zde jezdí prohlížet památky, ale také je zde mnoho kulturních budov, ať už divadel, galérii nebo muzei.

HYSTERIE:

Pražská kotlina byla osidlována již od 4. tisíciletí př. n. l., avšak o opravdickém osídlení mluvíme teprve v 5. a 6. století za příchodu prvních slovanských obyvatel. Protože tento kraj ležel tak říkajíc ve středu Evropy a vedlo zde mnoho obchodních cest, byl v 9. století založen Pražský hrad, o něco později Vyšehrad. Pražský hrad se záhy stal sídlem českých knížat. Pod ochranou panovnické rezidence vzniká v podhradí fržiště mezinárodního významu, které se od 11. století přetvářelo v městské sídliště. V 11. století se už centrem sídliště stalo tržiště na pravém břehu, později nazvané

VÝZNAMNÉ PRAŽSKÉ PAMÁTKY:

Pražský hrad:
Založen v 9. století a vyvíjející se po dalších 1100 let. Svědčí jak o českém státu, tak o Praze samotné. Je to komplex palácových, úředních, církevních a obytných staveb. Rozkládá se kolem tří nádvoří o celkové ploše 45 hektaru. Původně sídlem českých knížat a králů později prezidenta. K pražskému hradu dále patří Katedrála svatého Víta. Založena roku 1344. Je zde vzácná umělecká výzdoba, kaple svatého Václava. Jsou zde uloženy pozůstatky českých králů a korunovační klenoty. Zlatá ulička. Malé domečky v gotickém opevnění. V 16. století zde bydleli hradní střelci a řemeslníci.

Petřínská rozhledna:
60 metru vysoká železná věž, postavená v rámci Jubilejní výstavy v roce 1891 F. Prášilem jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže. Na vrchol vede 299 schodů, ale je zde nezapomenutelný rozhled po celé délce Vltavy protékající Prahou.

Bludiště:
Pavilon bývalého Klubu českých turistů, postavená pro Jubilejní výstavu v roce 1891, později přenesený na Petřín. Uvnitř zrcadlové bludiště a dioráma Boj pražských studentů se Švédy na Karlově mostě roce 1648. Prohlídku s odborným výkladem zajišťuje Pražská informační služba.

Karlův most:
Nejstarší pražský most. Kamenný či Pražský most, od roku 1870 ho nazýváme Karlův, jelikož byl založen roku 1357 Karlem IV. Most je opevněn věžemi a to Malostranskou a Staroměstskou, po obou stranách jej zdobí celkem 30 soch sousoší světců. Most je 10 metrů šíroký a 515 metrů dlouhý.

Staroměstská radnice s orlojem:
Zřízena roku 1338 jako sídlo samosprávy Starého města. Gotická nejstarší část komplexu s věží, arkýřovou kaplí a s bohatou znakovou výzdobou je z 2. poloviny 14. století. Na orloji se každou celou hodinu mezi 8,00 - 22,00 hod. objevuje 12 apoštolů, v dolní části je umístěná deska se znameními zvěrokruhu od Josefa Mánesa.

Starý židovský hřbitov:
Vznikl v 1. polovině 15. století, jako pohřebiště sloužil do roku 1787. mezi 12000 gotickými, renesančními i barokními náhrobky.

Prašná brána:
Monumentální vstup do Starého Města.
Stavba z roku 1475, vybudována Matějem Rejskem. Dříve sloužila jako sklad střelného prachu.

Pomník sv. václava:
Pomník z roku 1912 je dílem J. V. Myslbeka. Bronzová jezdecká socha knížete Václava je obklopena sochami čtyř českých svědců: sv. Ludmila, sv. Prokopa, sv. Anežka sv. Vojtěcha.

Stavovské divadlo:
Klasická budova z let 1781-1783, Od roku 1799 patřili divadlo českým stavům. 21. prosince 1834 zde poprvé zazněla píseň Kde domov můj, která se později stala českou národní hymnu.

Národní divadlo:
Je přední českou divadelní scénou, uvádí činoherní, operní a baletní představení.




POUŽITÁ LITERATURA:
Internet
Příruční slovník naučný
Letáky

PŘÍLOHY:
Plán města Prahy
Historie Národního divadla



PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT