Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kleopatra

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Kleopatra
- byla to poslední královna z rodu Ptolemaiovců. Zakladatel tohoto rodu se v Egyptě usadil po rozpadu říše Alexandra Makedonského. Ptolemaiovci nutili Egypťanům vlastní jazyk a kulturu, ale oni sami se přizpůsobili zvykům faraonů.

Kleopatra VII. se narodila roku 69 př. n. l., a po vzoru egyptských faraonů se s ní roku 51 př. n. l. oženil její bratr Ptolemaios XII. Kleopatra, oproti pověstem, které o ní panují nebyla žádná kráska, ale měla určité kouzlo, kterým si získala přízeň římského vojevůdce a státníka Gaia Julia Caesara za jeho pobytu v Egyptě v letech 48 – 47 př. n. l. V této době se právě oba manželé, Ptolemaios a Kleopatra přeli o moc. Caesar se postavil na stranu Kleopatry možná i v důsledku jejího osobitého kouzla a po smrti jejího manžela, který utonul v Nilu při bojích s Římany Caesar společně s Kleopatrou dosedl na trůn…
Kleopatra měla s Caesarem syna Kaisarióna . Caesar Kleopatru obdivoval nejen pro její schopnost a ctižádostivost, ale také proto, že byla poslední samostatnou vládkyní Středomoří a poslední dědičkou Alexandra Makedonského, jeho velkého vzoru. Po Caesarově zavraždění roku 44 př. n. l. měla Kleoptra velký vliv na Caesarova nástupce Marka Antonia. Snažila se o územní rozšíření tehdejšího Egypta a o obnovení původní velikost ptolemaiovské říše. Její vliv na Antonia byl tak velký, že Antonius začal rozdělovat východní provincie Říma mezi jejich děti. V roce 31 př. n. l. bylo však její a Antoniovo vojsko poraženo Octavianem v bitvě u Aktia. Královna si uvědomila, že má dvě možnosti. Buďto dobrovolně zemřít, nebo kráčet v Octavianově triumfálním průvodu Římem, jako jeho zajatkyně. Kleoptra se rozhodla pro první možnost. Nechal se uštknout kobrou, což jí podle egyptských tradic mělo zaručit nesmrtelnost a povýšení mezi bohy. Po Kleopatřině sebevraždě už Octavianovi nic nebránilo v tom, aby začlenil Egypt do Římské říše.
Málokdo ví, že Kleopatra si s sebou na každou cestu brala 500 oslic, v jejichž mléce se denně koupala. Byla také autorkou jedné z prvních kosmetických knih. Její recepty na krásu se nám napsané na papyru zachovaly až dodnes.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT