Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Slovinsko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Referát na seminář zeměpisu a ekologie Autor: Jana Hornová , 4. A, 2000
Hodnoceno známkou „výborná“


SLOVINSKO /SLO/

Rozloha: 20, 251 km
Počet obyvatel: skoro 4 milióny
Úřední jazyk: Slovinština
Hlavní město: Ljubljana
Prezident: Milan Kučan

Hraničí: S- Rakousko, Maďarsko
V, J- Chorvatsko
Z- Itálie
Klima- středozemní- deštivá zima, teplá léta až kolem 38 C

Slovinsko:
Bývalá země Jugoslávie. Samostatné SLO vzniklo 25. 06. 1991.
Je to země, která je v trojúhelníku mezi Rakouskem a Itálií.
Patří mezi země 2. světa – země, které nastoupily rychlý přechod na tržní ekonomiku, přechod k postindustriální společnosti. Blíží se k zemím 1. světa. Rostu tu zaměstnanost v terciéru.
Průmysl: spotřební elektronika ( Gorenje), potravinářský průmysl, textilní, hutnictví barevných kovů, strojírenský a chemický průmysl. V okolí města Celje se nalézají velké plochy chmelnic.
Na jihu přístup k moři- jadranské pobřeží je dlouhé asi 46 km ( ve SLO)- rekreační oblasti
Alpy- zimní turistická centra

Obyvatelstvo:
90% Slovinci, 3% Chorvati, 2% Srbů,, 0,5% Maďarů a 0,1% Italů
90% obyvatel se hlásí k římsko- katolické církvi, 1% jsou muslimové

Slovinština:
Patří mezi jihoslovanské jazyky. Od ČJ se hodně liší a tak pro porozumění je potřeba delší doba… V některých oblastech převládá maďarština ( Prekmurje) a na pobřeží italština.

Měna:
Jednotkou slovinské měny je tolar= SIT

LJUBLJANA:
Hlavní město SLO. Má asi 350 000 obyvatel. Patří mezi hospodářská a kulturní střediska SLO. Město leží na řece Lublanici a je rozděleno na Staré město ( pravý břeh řeky), Nové město ( levý břeh řeky). Historie Ljubljany zasahuje do 1. stol., kdy jej založili Římané a nazvali jej Emona. V 19. století se Ljubljana stala hlavním městem tzv. Illyrských provincií, které tu vytvořil Napoleon. Pak patřila k Rakousko- Uhersku a od roku 1918 byla součástí Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Od roku 1991 je hlavním městem SLO.
V Ljubljaně se nachází řada památek a zajímavostí. Hlavní osou města je Slovinská cesta, z které dojdete až k opeře, slovinské Národní galerii, Moderní galerii, Národnímu muzeu, dále pak k zábavnému parku Tivoli, kde se nachází sportovní hala. Město je postaveno jak v barokním, tak i renesančním a gotickém slohu.
Na Lublanici, která protéká městem, se v jedné části nachází trojmostí. Jsou to tři mosty, které jsou nedaleko od sebe. Prostřední most je určen pro automobilovou dopravu a po jeho stranách jsou mosty pro chodce. Na jednom z mostů jsou sochy draků, ke kterým se váže pověst-…pokud si sáhnete na draka, tak Vás potká štěstí. Tyto mosty jsou spojeny se Starým městem, kde je tržnice a z ní pak vede cesta k hradu. Lublaňský hrad dominuje Ljubljaně. Hrad je vybudován na Hradním vrchu ( 364m) a je asi ze 17. století. V současnosti jsou v něm restaurace a obrazárny. Je tu také věž, které je krásný výhled na Východní Alpy.


PORTOROŽ:
V Piranském zálivu. Jedno z nejluxusnějších lázeňských středisek na pobřeží SLO. Jsou tu písečné pláže, ovšem umělé, neboť písek jsem byl nevezen. Na plážích se platí vstupné. K Portoroži patří také moderní hotelový komplex Bernardin. Dále je tu řada hotelů a penzionů. Díky svému přístupu k moři je jedním z nejvíce navštěvovaných měst SLO.
V samotné Portoroži nejsou nijak zajímavá místa, mimo sportovních atrakcí u moře. Je tu, ale veliká možnost zábavy a společenského života- restaurace, bary, kasina.
V okolí se nachází lázeňské parky, kde se především pěstují růže. V okolí je také vesnička Seča, v které je galerie soch v přírodě.
Portorož je posledním letoviskem před hranicí s Chorvatskem.

KAMNIK:
Malé městečko nedaleko Ljubljany. Zimní lyžařské centrum. Středověké město.
K památkám patří románská kaple. Na vrcholu za městem je poutní kostel Sveti Primož. Dále je tu pramen řeky- Kamniška bistrica. Řeka vytéká z několika skal a v létě se tu z jejich pramínků tvoří malé vodopádky. Nedaleko pramene je lanovka a mnoho horských chat.

BLED:
Jezero, které je obklopeno vesničkami a „Blejskim gradem“ ( dříve sídlo biskupů, dnes tu jsou restaurace a muzeum). Jezero je 2,5 km dlouhé a 1 km široké, hluboké asi 45m. Voda je oteplována termálními prameny na 24 C. Uprostřed jezera je ostrůvek, na kterém je barokní kostel. Tento kostel byl místem poutníků a je spojen s několika legendami. Ten, kdo vejde do kostela, dotkne se zvonu a přeje si nějaké přání, tak by se mu podle legendy mělo splnit.
V okolí jsou léčebné a klimatické lázně. Toto letovisko je střediskem letních i zimních sportů.
Zajímavostí je, že Bled, jako letovisko, vyhrál první místo na mezinárodní turistické výstavě ve Vídni v roce 1993.

POSTOJSKA JAMA- JESKYNĚ POSTOJNA
Tyto jeskyně patří k zajímavostem nejen SLO, ale i Evropy. Délka je kolem 20 km, ale veřejnosti je přístupná jen malá část. Jezdí tudy vláček, jehož trať je dlouhá asi 3 km. Po té jsou turisté rozděleny do skupin a je jim přidělen průvodce, který je seznámí s historií jeskyně. Na konci prohlídky opět čeká vláček, který Vás odveze k východu. Jedna část jeskyně je nazvaná „ Koncertna dvorana“ tady se často konají koncerty ( kapacita 10000 lidí). Velkou zajímavostí je macár jeskyní, kterého Slovinci nazývají „ človeška ribica“, ten žije v jednom akváriu a je velkou chloubou.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI:
Planice- nachází se tu jeden z největších skokanských můstků
Triglavský NP- 2000 ha, mnoho motýlů, měkkýšů.., 7 jezer ledovcového původu,nejvýše
položené jezero je skoro celý rok zamrzlé a pod sněhem

Škocjanské jeskyně- soustava 5 jeskyň, jsou tu jezírka, vodopády, UNESCO je zařadilo do
Seznamu mimořádných přírodních fenoménů světa

Koper- důležitý přístav, výroba automobilů

Celje, Maribor, Nové Město, Kranj…- známá města

ZÁVĚR:
Slovinsko je neobyčejně krásnou a přátelskou zemí, která si velmi váží turistů.
Všude najdete ochotné lidi, kteří Vám pomohou. Jak v zimě, tak i v létě tu naleznete to co vás baví- lyžování, plavání, horské túry….
SLO je sice malou zemí, která se podobá Rakousku, ale podle mého názoru je to země s obrovským přírodním pokladem a především velkým srdcem.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT