Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Globalizace světa v novém století

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Vážení a milí přítomní,

chtěl bych Vám dnes poreferovat o problému, který dnes zmítá médii celého světa, burcuje lidi k protestům, nutí politiky k ústupkům, o globalizaci.
Globalizace. Co to vlastně je ona, tak často diskutovaná, globalizace světa? Bude po následné globalizaci dražší máslo, chléb a mléko? Samozřejmě to záleží na tom, do jakých důsledků celou věc posuzujeme.
Globalizace v širším slova smyslu znamená, že člověk může cestovat na vzdálená místa na zeměkouli v několika hodinách, může se spojit odkudkoliv s kýmkoliv na světě, má přístup k informacím z celého světa a mnohé další. To vše je omezeno pouze technickým vybavením jedince, který takovouto globalizaci využívá. Tedy člověk je omezován pouze a jenom technikou, nikoliv však svou fantazií.Tak co se těm lidem na tom nelíbí, což si nepřejí mít k chlapci z Brazílie tak blízko jako k chlapci z vedlejší ulice, což nechtějí mít obchodní dům přímo doma na stole v počítači, což nechtějí mít všechny informace na dosah ruky?
Samozřejmě takovýto vývoj lidstva asi neočekával ani ten největší snílek a fantasta začátku 20. století. Dnes se mnozí lidé hrozí, že svět bude jedna velká vesnice, že lidé si budou implantovat počítače do hlavy, že jednotlivé kultury splynou se světokulturou. Takovýto strach je na místě. Vždyť během posledních dvaceti let naše životy ovládly počítače, mnohé dříve nemožné se stalo skutkem a většina lidí se ani neodváží pomyslet, jaký rozvoj bude následovat. Podle mého tato nedůvěra pramení převážně z technického šoku, který utrpěli téměř všichni, jejichž životy jsou dnes s technikou spjaty. Nelze však odepřít vinu lidské nepřizpůsobivosti. Něco nechápu, nerozumím tomu, a tak to odvrhnu. To je postup většiny odpůrců.
Obavy ze splynutí kultur, což by byl nejzávažnější přečin globalizace, nesdílím. Vždyť vezměme za příklad dnešní Spojené státy americké. Je to mnohonárodnostní stát, jehož občany tvoří především přistěhovalci. Musím konstatovat, že i přes některé obtíže tito lidé spolu docela zdařile koexistují. Tak, proč se bát sjednocení celého světa. A technická globalizace nebude vcelku také tak špatná. Považte, vždyť by nakonec byly i ty rohlíky dražší, kdyby se nemohli telefonicky domluvit zemědělec a pekař, kdyby obchodníci nesledovali aktuální ceny na burzách. No, možná by se děli i horší věci jako nepředpovídatelnost počasí, neinformovanost atd.
Záleží tedy na každém z nás jak se s globalizací, ať už společenskou, nebo technickou, vypořádá. Věřme, že to bude ku prospěchu celého lidstva, a že nebude zneužívána nekalými živly.
Děkuji za pozornost.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT