Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Graham Greene – Revolver na prodej

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Graham Greene se narodil roku 1904 v městečku Berkhamstead a jako syn ředitele střední školy prošel vzděláním typickým pro britské vyšší střední vrstvy. Studoval v Oxfordu, věnoval se literatuře a žurnalistice. Několik let pracoval jako redaktor konzervativního listu The Times. Před druhou světovou válkou cestoval – navštívil Afriku, Mexiko a své zážitky zpracoval ve formě cestopisů. Za války byl ve vládních službách a opět strávil jistou dobu v Africe.
Publikoval od roku 1929 řadu příběhů, které dělil na „romány“ a „zábavné čtení“. Tento autor si získal velké jméno v anglické literatuře již před válkou a jenom částí svého díla by se dal zahrnout pod záhlaví antikolonialistické literatury. Greene zobrazuje člověka jako padlého tvora, plného zbabělosti, krutosti a hříchu, žijícího v prostředí strachu, intrik, záhad a stíhaného neúprosným osudem. Greene povýšil román kriminální a dobrodružný na uměleckou úroveň a sám osobně věří v hříšnost lidské povahy.
Podstata věci je kniha, která se odehrává v Západní Africe a kniha Konec lásky se odehrává v bombardovaném Londýně. V románech Tichý Američan a Náš člověk v Havaně jde o odsouzení imperialistické politiky USA. Vyhaslý případ nás znovu uvádí do Afriky, do nejubožejších krajů Konga postižených epidemickým malomocenstvím. Je zároveň autorem tří divadelních her, řady povídek a esejů.
Já jsem se dozhodla pro knihu Revolver na prodej, jehož hlavím hrdinou je nájemný vrah Raven a poznávacím znamením je zaječí pysk. Další hlavní postavou je policista Mather, který ho honí, a Matherova dívka Anna.
Raven byl najat, aby zabil jednoho politika. Udělal to, ale připletla se k tomu politikova sekretářka. Zabil ji taky a vzal s sebou revolver, i když to bylo proti pokynům muže, jenž si ho najal. Raven se setkal s panem Cholmondeleym v cukrárně. Ten mu zaplatil 200 liber za tu vraždu. Raven koupil za 5 liber šaty jedné dívce a šel domů. Když ale sešel dolů do kavárny, musel se schovat, protože po něm šla policie. Jeho dívka ho udala. Raven myslel, že ho hledají pro vraždu toho politika, ale pak se ukázalo, že ho hledají proto, že těch 200 liber bylo kradených.
Mladičká herečka Anna má odjet s revue Alladin a dnes večer se naposledy uvidí se svým přítelem policistou Matherem. Ten ale nemůže přijít kvůli Ravenovi a řekne Anně, aby odjela večerním vlakem, že se s ní přijde rozloučit. Anna odjíždí vlakem, ale kvůli Cholmondeleymu se nemohla s Matherem rozloučit.
Raven hlídal krámek, kam si Cholmondeley nechával posílat poštu. Pak ho sledoval do vlaku, kde si koupil lístek za ukradené peníze. Anna se s Ravenem setká na nádraží v Nottwichi, kde po ní Raven chce její jízdenku, protože policie je kontroluje. S revolverem na Anniných zádech dojdou do domků, které jsou nově postavené. Anna s ním vede konverzaci a dozví se, že Cholmondeley zná člověka, který zavraždil toho politika. Raven jí chce zastřelit, ale naštěstí je vyruší realitní agent, se kterým Anna odejde.
Anna přišla pozdě na zkoušku, ale policii o Ravenovi nic neřekla, protože chce zabránit válce tím, že najdou vraha politika, ale hlavně toho, kdo si ji objednal. Pan Cholmondeley se ve skutečnosti jmenuje Davis a financoval Anino revue. Anna s ním jde na večeři, aby mohla zjistit, pro koho pracuje. Davis jí vezme do jednoho bytu, kde jí málem zabije, když na něj Anna zatlačí.
Mather přijel vlakem do Nottwichu a major Calkin ho ujistil, že jeho policisté jsou v ulicích a Ravena najdou. Realitní agent je u výslechu a Mather dává dohromady portrét ženy, která pomáhá Ravenovi. Pak v ní pozná Annu. V hotelu jí ale nezastihl a tak shání někoho, kdo byl na zkoušce. Najde hvězdu revue slečnu Maydewovou. Ta si jí ale nepamatuje. Mather tam poslal Ravena.
Raven byl stržen frontou do bazaru, kde uviděl Aninu kabelku u staré baby. Sledoval jí do jejího domu a Annu našel nacpanou v komíně. Mather, Saunders a další policisté sledují Ravena a Annu až do Ravenova úkrytu mezi vagóny.
Raven daroval všechny pytle na přikrytí Anně, aby jí nebyla zima. Anna mu řekne, že Cholmondeley pracuje ve Středoanglických ocelárnách a jmenuje se Davis. Raven jí řekne o své první vraždě a o tom, že on zabil starého politika. Anna ho nenávidí za ty vraždy, ale stále chce odvrátit válku, a proto se rozhodne mu pomoci z obklíčení policistů. Anna vyběhla v Ravenově kabátu a klobouku. Saunders i ostatní šli po ní a málem ji i zastřelili. Raven při útěku vážně postřelil jednoho policistu. Mather vyslýchá Annu, která mu po chvíli řekne, že Raven šel do oceláren. Studenti mají za úkol chytat v ulicích lidi bez masky během cvičného náletu. Jednoho ze studentů okrade Raven o oblečení a o masku.
Režisér svolal zkoušku ještě před začátkem poplachu. Pan Davis si domluvil rande s další dívkou a pak šel do práce. Cestou ho ale potkal Raven v převleku. Davis myslel, že je to jenom student, a tak ho chtěl podplatit. Raven se tak dostal do hlavní budovy oceláren. Pak Davisovi prozradil, kdo je a šli za Sirem Marcusem. Raven ho zastřelil i s Davisem a málem by zastřelil i Mathera, kdyby ho nedostal Saunders.
Mather řekl Anně, že válce zabránila a dostane odměnu. Anna navrhla, aby tou odměnou financovali svatbu a Mather samozřejmě souhlasil.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT