Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Adelaide

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Adelaide
Na východním pobřeží Svatovincentského zálivu se mezi mořským pobřežím a pohořím Mt. Lofty rozkládá Adelaide, hlavní město státu Jižní Austrálie.

Město, které leží na naší cestě Austrálií.

Adelaide je považováno za jedno z nejkrásnějších měst na světě. Již při první procházce jsme si uvědomili, že plukovník Light je plánoval opravdu velkoryse. Široké přímočaré ulice a třídy, připomínající šachovnici, zakreslil plukovník do plánu před sto třiceti lety.
Edward Gibbon Wakefield vydal roku 1829 knížku, ve které psal, že po přestěhování do Austrálie našel takové bohatství, o kterém se mu nikdy ani nesnilo. Ale k čemu mu bylo tolik rozsáhlých lesů, když neměl nikoho, kdo by mu dřevo pokácel a rozvezl? Proto nalákal lidi do Austrálie. Wakefield byl podvodník. Jenže tomu nikdo nechtěl uvěřit.
Ale po dlouhé době prozkoumávání bylo zjištěno, že tato část Austrálie úrodná je.
V roce 1831 byla založena Jihoaustralská společnost s cílem kolonizovat dosud neosídlené kraje jihu Austrálie.
A tak se byla vyhlášena v r. 1836 Jižní Austrálie.
Město leží na Svatovincentském zálivu při ústí řeky Torrens.
Jeho zakladatelem byl plukovník Light, který na přání anglického krále Williama IV. pojmenoval město podle anglické královny Adelaide.
S výjimkou několika vládních budov a obchodních domů zde nejsou výstavnější budovy, ani paláce. A ani žádné staré historické památky jsme tu nenašli.
V počtu obyvatel je Adelaide 4. největším australským městem. Také je největším hospodářským střediskem v jižní Austrálii. Největší továrnou je automobilka firmy Holden ve Woodwvillu. Z jejích montážních pásu ročně sjíždí více než 200 tis. automobilů. Adelaide má i svou univerzitu. V okolí města se rozkládají ovocné sady a vinice.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT