Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Argentina

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Argentina
Geografické informace
Argentina se nachází na jižní polokouli, v jižní části amerického kontinentu.
Její rozloha je 2 796 898 km2.Na délku měří Argentina 3 800 km a to od 22o do 55o jižní šířky.
Pozemní hranice má s Uruguayí, Brazilií, Bolivií a Chile a na východě je rozsáhlé pobřeží Atlantického Oceánu.
V současné době žije v Argentině asi 36 milionů obyvatel, z nichž skoro polovina bydlí v hlavním městě Buenos Aires a v provincii Buenos Aires.
Buenos Aires má 10 990 000 obyvatel (1995).Leží v ústí řek Paraná a Uruguaye.Buenos Aires je hospodářským,obchodním,politickým,kulturním a dopravním střediskem státu.
Krajina
Na západě probíhá horská soustava And s činnými sopkami. Na východě se zvedá osamělá Pampská pohoří, oddělená pánvemi se slanými močály.Severovýchodní část země zaujímá rozsáhlá vlhká a lestnatá nížina mezi řekami Paraná a Uruguay.Východ státu tvoří rozsáhlé nížiny a roviny. Jižní cíp zaujímá Patagonská plošina s tabulovými a stolovými horami.
Na severu, oblast "El Chaco" je zalesněnou krajinou, kterou protékají řeky Bermejo, Salado a Pilcomayo.Argentinská "Mesopotamia" (Meziříčí) ležící v oblasti mezi řekami Paraná a Uruguay. Provincie Entre Ríos, Corrientes a Misiones je tvořena nízkými kopci, lagunami a bažinami, které se nacházejí v místech, kudy v dávných dobách protékaly řeky.
Na severu země je podnebí subtripické,ve střední části země mírné, na krajním jihu a v horách studené.Nejvíce srážek spadne v Patagonských Andách (až 6 000 mm ročně), avšak celé východní podhůří And je suché až pouštní.Nezazší jih s Ohňovou zemí má již drsné subpolární klima.
Název Argentina pochází z latiny a znamená "země stříbra".Dnes se v Argentině těží ropa(45,7mil.tun/rok),zemní plyn,soli.Nejdůležitějšími produkty jsou zinek, zlato, stříbro, uran, olovo a měď.
Buenos Aires-hlavní město Argentiny, má 10 990 000 obyvatel (1995). Córdoba – 1,179 mil. obyvatel,Rosario – 1,078 mil. obyvatel,Mendoza – 0,721 mil.obyvatel,La Plata – 0,543 mil. obyvatel,Mar del Plata – 0,534 mil. Obyvatel
Lidé
Celých 95% Argentinců jsou běloši, kteří pocházejí hlavně z italských a španělských předků. S příchodem velké vlny evropské emigrace se míšenci, vzniklí křížením mezi bělochy a Indiány, dnes tvoří jen asi 4,5% argentinského obyvatelstva. Čistě indiánské obyvatelstvo tvoří asi jen 0,5% obyvatel dnešní Argentiny.
Ekonomika
Argentinská měna je argentinské peso,jehož cena se rovná americkému dolaru.
Podíl zemědělství na tvorbě hrubého domácího produktu trvale klesá a blíží se k pouhým 7 %.Nejdůležitějšími plodinami jsou pšenice, kukuřice, sójové boby, čirok a slunečnicové semeno. Důležitou úlohu v argentinském hospodářství má i chov dobytka a produkce masa. Avšak vlivem poklesu cen masa na světových trzích poklesly v posledních letech i příjmy z exportu masa; to se zpětně odrazilo na stavu argentinských stád.
Podíl průmyslu na tvorbě HPD dosahuje již 27%,spolu s těžbou surovin téměř 30%. Tradičním odvětvím je potravinářský průmysl,ve kterém se zejména rozvíjí výroba piva a cukrovinek.Automobilový prům. je tvořen 2 zahraničními závody Ford a Wolkswagen a 2 domácími-Ciadea a Sevel.Rozvinutý je taky průmysl textilní,chemický,hutnický,ocelářský a tisk.
Argentina má nejrozsáhlejší železniční sítě v celé Latinské Americe,které dosahují 35700 km.Klíčovou úlohu v Argentinské ekonomice má říční a námořní doprava.Počátkem 90.let byla průměrné stáří automobilů 14 let, u nákladních automobilů činil tento údaj dokonce 16 let,přičemž 40% jich bylo ve špatném stavu.
Mezinárodní postavení Argentiny bylo negativně ovlivněno její neúspěšnou invazí na Malvínské ostrovy. Diplomatické vztahy s Velkou Británií nebyly dpsud obnoveny.Vztahy s některými sousedními zeměmi nebyly v minulosti ideální.Argentina vedla vleklé územní spory s Chile,s Brazílií přetrvává ostrá rivalita o vedoucí postavení na jihoamerickém kontinentu.V těchto vztazích dosáhla země v uplynulých několika let významných zlepšení.Argentina je členem mezinárodních organizacích: OAS, OSN, ALADI.
Vláda a sociální podmínky
Státním zřízením země je representativní a demokratická federální republika, která zahrnuje 23 provincií a "Capital Federal" - samostatné území hlavního města Buenos Aires. Administrativně je státní moc rozdělena do tří částí: jedná se o moc výkonnou, zákonodárnou a soudní. Provincie a hlavní město Buenos Aires mají svou autonomii a volí své vlastní úřady. V čele každé provincie stojí guvernér, předseda vlády a předseda parlamentu.
Nejvyšším představitelem moci výkonné je prezident, který je volen na 4 roky. Má rozsáhlé pravomoci, které zahrnují možnost schválit nebo vetovat rozhodnutí parlamentu.
Sociální poměry,kultura a sport-k těmto tématům jsem nic nenašla
Historie
Důležitá historická data - 25. května 1810.V tento den vznikla první vlastenecká vláda budoucí nezávislé země, tzv. Primera Junta.9. července 1816.V tento den byla vyhlášena nezávislost země na Španělsku a nynější Argentina dostala název Spojené provincie laplatské.
Śpaněl JUAN DÍAZ DE SOLIS přistál u břehů Argentiny v roce 1516, kolonie s centrem v Buenos Aires. Domorodé indiánské obyvatelstvo bylo za tři století španělské vlády téměř vyhubeno. Roku 1819 byla vyhlášena nezávislost. Argentina, která vedla četné války se sousedními státy, si v obou světových válkách zachovala neutralitu. Teprve v březnu 1945 vyhlásila argentinská vojenská vláda formálně válku Německu i Japonsku. V poválečném období docházelo ke častému střídání civilních i vojenských vlád, výjimkou bylo období vlády J. D. PERÓNA 1946 - 1955. V roce 1982 obsadili argentinští vojáci ostrovy Falklandy, které patří Velké Británii. Po prohrané válce se Argentina z ostrovů stáhla, válka o Falklandy a její prohra přispěla k pádu vojenské junty a ustavení demokratických reforem.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT