Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Defoe, Daniel - Robinson Crusoe

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Podle románu Daniela Defoa
volne prelozil a upravil J. V. Pleva

Kniha, kterou jsem se rozhodl popisovat, je stará téměř 250 let.
Hlavním hrdinou této knihy je Robinson Crusoe, který žije ve starobylém Yorku v roce 1642.
Od útlého mládí byl mimořádně nadaný, měl výbornou paměť, ale povahu měl neklidnou. Nevydržel se dlouho učit, jeho záliba byla navštěvovat přístavy, poslouchat napínavé příběhy námořníků, a toužil po dobrodružném námořnickém životě.
Se svým přítelem ujel, proti vůli rodičů, na moře, kde v bouři jejich koráb ztroskotal. Všichni členové posádky zahynuli, pouze Robinson se zachránil. Brzy si uvědomil, že na ostrově žije úplně sám.
Robinson se musel naučit všechno, co je zapotřebí k uchování života. Byl nucen se naučit péct chléb, lovit zvěř, chytat ryby, mít obrovskou trpělivost a houževnatost. Musel bojovat nad samotou, steskem a nemocemi.
V druhé polovině žití na pustém ostrově, kde nakonec stráví 11. let, zachrání život Pátkovi, který se stane jeho věrným přítelem. Nyní již nebyl Robinson sám se svou samotou a steskem, ale nakonec po dlouho očekávané záchraně připlaval k ostrovu koráb, který odvezl Robinsona i Pátka do rodné Anglie. Robinson se zde setká se svou stařičkou matkou a Pátek se stává Robinsonovým společníkem v řízení obchodu.
Tato kniha ukazuje sílu člověka žít i za nepříznivých podmínek a tvrdě čelit překážkám, které se vyskytnou.

Daniel Defoe
Asi 1660 - 1731, anglický prozaik, básník a žurnalista, bojovník za buržoazní pokrok, vězněný pro vydávání sociálně politických a proticírkevních letáků.

Vlastním jménem Foel. Pochází z rodiny londýnského řezníka a svíčkaře. Neměl akademická vzdělání, ovládal pět jazyků, intenzivně studoval přírodní vědy a historii. Stal se podnikatelem, investoval do mnoha podniků, zbankrotoval, zadlužil se - začal vyrábět cihly a tašky na střechu - dluhy splatil.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT