Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Pouště

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Pouště

Území s krajně aridním(suchým) podnebím, které potlačuje růst vegetace.
V různých částech světa existují různé druhy pouští, zejména pouště horké a pouště studené(pustiny). Sahara je horká pasátová poušť – oblast vysokého tlaku vzduchu, kde vzduch, který v rovníkovém pásmu vystoupil do výšky a přitom ztratil vláhu vypadáváním srážek, opět sestupuje a přitom se adiobaticky ohřívá a snižuje se jeho relativní vlhkost. Ohřev a snižování relativní vlhkosti pokračuje, když vzduch jako pasát proudí nad Saharou do nižších zeměpisných šířek. Roční úhrn srážek je zde menší 250mm, a to při vysokém výparu, respektive výparnosti.
Jíné horké pouště, např. Namib a Atacama, se vyskytují na západních okrajích kontinentů obtékaných chladnými mořskými proudy. Místní větry vanoucí od chladného moře na pevninu, se nad souší oteplují, čímž se snižuje relativní vlhkost vzduchu, a tím i možnost vzniku atmosférických srážek. Napoti tomu Gobi je příkladem pouště v nitru pevniny, daleko od moře.
V horkých pouštích jsou vysoké teploty zemského povrchu příčinou vysokého potenciálního výparu(skutečný výpar je omezen množstvím vláhy,která se může vypařit). V noci za bezoblačné oblohy se zde zemský povrch intenzivně ochlazuje dlouhovlným vyzařováním. Teplota vzduchu při zemi proto může ve dne překročit 40°C a v noci poklesnout i k 0°C. Atmosférické srážky mají z velké části formu intenzivních lijáků, mezi nimiž může uplznout i několik roků.
Studené pouště se vyskztují v polárních oblastech, zejména v Antarktidě a v Grónsku, tedy v oblastech vysokého tlaku vzduchu, kde převažují sestupné pohyby vzduchu a při zemi odtok vzduchu z centrální části k okrajům oblasti.


POUŠTNÍ DLAŽBA – POUŠTNÍ MOZAIKA
Povrch pouště pokrztý ochlazenými kameny bez větších mezer, nebo obnaženou matečnou horninou. Vzniká působení větru – odvátím jemnozrnného materiálu a tím, že větrem hnaný písek rozrušil původní povrch a obrousil horní – exponovanou – stranu kamenů


POUŠTNÍ KLIMA
Podnebí , pro něž jsou příznačné vysoké teploty vzduchu, malé množství a nepravidelný výskyt srážek a tak vysoký výpar, že srážky nejsou dostatečně pro život vegetace typické pro jiné oblasti téže zeměpisné šířky.


POUŠTNÍ ROSTLINSTVO
Řídký porost tvořený rostlinami odolnými proti suchu, schopnými života v oblastech s malým množstvím a nepravidelným výskytem atmosférických sražek. Pouštní jsou různě přizpůsobeny nutnosti přežít dlouhá období sucha. Často mají voskovité listy a tlustou houževnatou kůru, což omezuje transpiraci, dužnaté stonky, které jsou zásobárnami vody, a rozsáhlý kořenový systém schopný nalézt dostatek půdní vláhy.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT