Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Taiwan

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Taiwan
Rozloha tohoto ostrova, který leží v Jihočínském moři je 36 179 km čtverečních.Od pevniny je oddělen Taiwanskou úžinou a má tvar tabákového listu. Taiwan ležína východ od čínského pobřeží 200 km. Je dlouhý asi 400km a široký přibližně 200km.Ostrov se rozkládá na obratníku raka.Povrch je většinou hornatý a vyznačuje se prudkými výškovými rozdíly.Na 62 bodech přesahuje horské pásmo výšku 3000m.Nejvyšší hora Taiwanu je Yushan
/Tyrkysová hora/,která měří 3997m.Ostrov má 21 616 000 obyvatel a hl. město Taipei má z toho čísla 3 000 000.úředním jazykem je čínština, ale mluví se zde také různými domorodými jazyky. Hustota zalidnění je 597 obyvatel na km čtvereční.
Klima na Taiwanu je subtropické až tropické a s výjimkou extrémních výšek teplota neklesá v létě pod 10 stupňů celsia. Srážky jsou velice časté a vydatné.Taiwan leží v pásu tropických monzunů a zároveň na trasách východoasijských cyklonů . Kalamity, způsobené větrnými smrštěmi, postihují ostrov nejčastěji v červenci a v srpnu a mají na svém kontě velké škody na úrodě a na komunikacích.
Podnebí je vhodné pro pěstování: rýže, cukrové třtiny, banánů, ananasů, citrusových plodů a jiného subtropického ovoce.Na ostrově se chovají: prasata a drůbež a těží se uhlí,siíra, ropa, zemní plyn, zlato a měď.
Ze země se vyváží: elektronická a elektrotechnická zařízení, stroje, oděvy, kovy, výrobky z kovů, textil, hračky a plastické hmoty.
Na ostrově je též mnoho domorodých kmenů: Ataytové, Saisiyalové, Paiwanci, Rukaiové, Bununové, Isaoové, Yamiové, Puyumaové.Obyvatelé ostrova se dělí do tří skupin:
1.Příslušníci domorodých kmenů
2.Potomci čínských přistěhovalců před rokem 1895
3.Přistěhovalci po roce 1945
Kultura je ovlivněná Čínou, takže je velice barevná a lidé se chovají vstřícně a mile.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT