Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Izrael

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Izrael

Poloha a rozloha:
Izrael je přímořský stát rozkládající se v jihovýchodní Asii ( 29°30´- 33°18´s.z.š. a 34°16´- 35°34´v.z.d.) u pobřeží Středozemního moře a malou částí i Rudého moře o rozloze 21 056km2. Hraničí s Libanonem, Sýrií, Jordánskem a Egyptem.

Povrch:
Pobřeží Středozemního moře lemují nížiny převážně pokryté písečnými dunami. Na severu státu pokračuje pohoří Jabal Lubnan vápencovou náhorní plošinou, přesahující 1200 m.n.m. Plošina prudce spadá k východu do příkopových propadlin Al Ghavr (S) a Ha'Arava (J), jimiž protéká největší řeka v zemi - Jordán. Galilejské moře (S) je pravděpodobně nejníže položeným sladkovodním jezerem - 209 m pod úrovní moře - a je největší zásobárnou pitné vody pro Izrael. Hladina Mrtvého moře (V) - 408 m pod úrovní moře => nejnižší místo na světě. Má rozlohu 980 km2 a jeho salinita se pohybuje okolo 300%. Na jihu země velkou část zaujímá Negevská poušť.

Podnebí:
Podnebí je na S, SZ a Z středomořské s horkým suchým létem a mírnou vlhkou zimou, na J a V suché subtropické. Průměrná lednová teplota dosahuje v Jeruzalému 10°C, červencová 24°C (u Mrtvého moře 36°C). průměrný roční úhrn srážek činí na pobřeží Středozemního moře 400-700 mm, na náhorní plošině 600-900 mm a v příkopové propadlině 100-400 mm.

Obyvatelstvo:
V Izraeli žije 5 696 000 obyvatel, z toho je cca.82% Židů a cca.18% Arabů. V zemi žije přes 600 000 muslimů a přes 100 000 křesťanů ( zbytek jsou Židé ). Průměrný roční přírůstek obyvatelstva činí zhruba 2,5%. Hlavním městem je Jeruzalém, kde žije něco přes 1/2 milionu obyvatel. Úředním jazykem je převážně hebrejština, ale též arabština.
Měna: šekel - 1 NIS (nový izraelský šekel) = 100 agorotů = cca.10 Kč.

Státní zřízení:
Izrael- oficiální název Stát Izrael; mezinárodní označení IL - státní zřízení je republika. Je rozdělen do 6 krajů a to důsledkem šestidenní války v r.1967. Stát je členem mezinárodní organizace OSN.

Hospodářství:
Vyspělý průmyslově-zemědělský stát s vybudovaným bankovním sektorem.(HDP činí 64,2 mld USD)
V zemědělství pracuje pouhých 5% práce schopného obyvatelstva, ale je velice produktivní. Pro pěstování plodin ( pšenice, brambory, rajčata, pomeranče, mandarinky, grapefruity, citróny, banány, broskve, hrozny, olivy, datle ) se využívá 20% země. Dalších 40% půdy tvoří pastviny pro skot, ovce, kozy…další živočišné chovy: prasata, drůbež - vejce; veliký význam zde mají ryby, chované na rybářských farmách - představují až 12 500 tun rybího masa ročně.
V Izraeli se těží kuchyňské, bromové a draselné soli ( v obl. Mrtvého moře), fosfáty, kaolin, sádra a stavební kámen ( z obl. Negevské pouště ), dále křemičité písky, asfalt, zemní plyn, železná a měděná ruda. Hlavními průmyslovými odvětvími jsou: potravinářství, textilní materiály, chemické látky, elektronika, zpracování diamantů - broušené diamanty zde představují 23% celkového izraelského vývozu - a vybavení pro armádu. Izrael vypustil v r.1988 svůj první komunikační satelit a řadí se tím mezi několik málo světových ,,kosmických" zemí.
Hlavní průmyslová centra: Jeruzalém, Tel Aviv-Yafo, Haifa
Velký význam zde má také turistický ruch - 2 mil. turistů ročně - převážně z Evropy.




Doprava:
V Izraeli je přes 13 000 km udržovaných silnic a hlavním dopravním prostředkem jsou autobusy, na které platí i studentská sleva. Platí zde však jakési nepsané pravidlo, že ve veřejných dopravních prostředcích je taktní nesedat si vedle výrazně nábožensky orientované osoby opačného pohlaví. Další vymožeností jsou sběrné taxíky, představující sice levnější, ale ne tak pohodlnou cestu. Pro cestující spíše vlastními automobily je velikou výhodou hustá síť čerpacích stanic. Neexistují zde ani dálniční poplatky. Od pátečního poledne do sobotního západu slunce nefunguje v Izraeli veřejná doprava. Železniční síť je dlouhá cca.870 km a spojuje především Jeruzalém s městy Haifa a Tel Aviv. Mezinárodní Ben Gurionovo letiště (nejstřeženější civilní letiště na světě) se nachází v Tel Aviv-Yafa, ale fungují zde i vnitrostátní letecké linky - ty jsou však velice drahé. Hlavními přístavy jsou Ašdod a Haifa ve Středozemním moři a Elat v Akabském zálivu.

Historie:
Území údolí Jordánu obsadili hebrejské kmeny a založily zde zcela nezávislé království izraelské a judské. Izraelské království však bylo později dobyto Asyřany, judské pak Babyloňany. Poté okupovali palestinské území Egypťané, po nich Římané, dále Arabové až nakonec do r.1917 byla Palestina součástí Osmanské říše. V témže roce prohlásila Velká Británie Palestinu za židovský domov a Palestina se tak stala až do r.1947 jejím mandátním územím. Právě v tomto roce byla Palestina Valným shromážděním OSN rozdělena na dva státy - židovský a arabský. V r.1948 vtrhli do Izraele Arabové s cílem zničit nově vzniklý stát. V několika válkách Izrael nejen zvítězil, ale získal i další území. V r.1987 začínají konflikty mezi Palestinci a izraelskou armádou, které si vyžádaly více jak 300 obětí.

Architektura:
Architektura v Izraeli se vyznačuje především velkou různorodostí stylů. Můžeme zde nalézt staleté budovy, solidně vyhlížející stavby navrhované architekty před 2. světovou válkou v Evropě, činžáky, které byly narychlo postaveny kvůli ubytování nových přistěhovalců v prvních letech státu, ale i pečlivě navržené čtvrti obytných domů, výškové kancelářské budovy ze skla a betonu a luxusní hotely postavené v posledních dvou desetiletích.

Komunikace:
Izrael je pomocí podmořských kabelů ze skleněných vláken a satelitních spojů plně integrován do mezinárodních komunikačních systémů. Telekomunikace je v Izraeli vysoce rozvinutá. Obyvatelé po celé zemi mají možnost užívat telefon, fax, ale i internet. 25% obyvatel země vlastní mobilní telefon, čímž je Izrael zařazen na 6. místo ve světě co se týče tohoto způsobu komunikace.
Poštovní služby pracují po celém Izaeli a spojují jej s většinou zemí světa. Filatelisté si zde mohou přijít na své, jelikož filatelistická služba už vydala přes 1200 druhů poštovních známek.

Příroda:
Ve snaze uchovat životní prostředí byly přijaty velice přísné zákony na ochranu krajiny a ve volné přírodě žijících živočichů a rostlin. Zákon dokonce zakazuje i trhání většiny polních květin. Přes 150 přírodních rezervací zřízených pod dohledem Správy přírodních rezervací v nejrůznějších částech země zaujímá celkovou plochu téměř 3500 km2. Asi 40 přírodních rezervací určených pro potřeby veřejnosti je přizpůsobeno turistům. Tyto rezervace každoročně přilákají přes dva miliony lidí. Zákon chrání několik stovek druhů rostlin včetně dubů a palem, zvířecích druhů jako např. gazely, kozorožci, leopardi, supové atd. Byly též zřízeny stanice na krmení vlků, hyen a lišek a bezpečná hnízdiště pro ptáky. Na pobřeží Středozemního moře se pravidelně sbírají vejce mořských želv. Po vylíhnutí v inkubátoru jsou želvy připraveny na vysazení do přírody a vypuštěny do moře.

Zajímavost:
O Izraeli se říká, že je to země čtyř moří - Středozemního, Mrtvého, Rudého a Tibetského moře. Tvar země připomíná jakousi dýku, která je jakoby vklíněná do okolního arabského světa. V Izraeli je povinná základní vojenská služba i pro svobodné plnoleté ženy.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT