Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Portugalsko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

PORTUGALSKO
Oficiální název Portugalska je Portugalská republika, hlavní město je Lisabon. Tato země se rozkládá na 91 905 km2, včetně Madeiry a Azorských ostrovů. Portugalsko je nejzápadněji lokalizovanou zemí kontinentální Evropy. Na severu a východě hraničí se Španělskem, na jihu a západu ho omývá Atlantský oceán. Nejvyšší bod Portugalska na pevninské části je Serra da Estrela, vysoká 1 993 m, na Azorských ostrovech je ale ještě vyšší Pico s 2 351 m. Portugalsko leží ve stejném časovém pásmu jako Greenwich, má tedy s Velkou Británií o hodinu méně než zbytek Evropy. V celém Portugalsku žije přibližně 10 milionů lidí, z toho 9,4 mil. na kontinentu, 257 tis. Na Madeiře a 241 tis. Na Azorských ostrovech. Hustota obyvatel je 108 lidí na km2. Očekávaná délka života Portugalců je téměř 75 let, u mužů 71 a u žen 79 let. Mezi náboženstvími převládá římskokatolické křesťanství, které vyznává 97% obyvatel, 2% jsou protestanti, vyznavači jiných náboženství tvoří 1% obyvatel.

Hlavním jazykem je portugalština, jeden z pěti nejdůležitějších románských jazyků, odvozených z latiny. V obchodním společenství je ale běžně používaná angličtina. Portugalská měna se jmenuje escudo, dělí se na 100 centavos. V roce 1997 odpovídalo 176 escudo americkému dolaru.

Důležité řeky Portugalska jsou Tejo, řeka ústící do Atlantského oceánu, dále Douro, které ústí do oceánu u důležitého portugalského přístavu Porto, krátká řeka Sado na jihu, a také Guadiana. Ta pramení v horách Španělska a Portugalskem protéká jen její kratší část. Mezi hlavní přístavy patří města Lisabon a Porto, obě na západním pobřeží.

Přírodní bohatství Portugalska je pestré – ryby, mramor, rudy barevných kovů, ojediněle diamanty. Portugalsko je také největším vývozcem korku na světě. Je pro něj důležitý textilní, chemický a automobilový průmysl, zpracovávání dřeva. V Portugalsku se také vyrábí boty a výborné víno, zajímavé jsou i keramické a pochopitelně korkové výrobky.

Portugalsko je jedna z nejstarších zemí světa. Stalo se nezávislým v roce 1143 a udrželo si samostatnost a stejné hranice od 13.století až dodnes, a v roce 1910 se stalo republikou. Výhodná poloha Portugalska na jihozápadním rohu kontinentu zajišťuje snadný a rychlý obchod nejen s Evropou, ale i s pobřežím Spojených států a Afriky. Téměř polovina desetimilionové populace jsou pracující. Hustota obyvatel je vysoká hlavně v Lisabonu, Portu a dalších přímořských městech. Území Portugalska je pro srovnání velké jako dvě Švýcarska, a přibližně stejné jako stát Indiana v Americe.

Ze zajímavostí – portugalština je jedním ze světově nejrozšířenějších mluvených jazyků. Mluví jí více než 200milionů lidí po celém světě – z toho jen 10mil. v Portugalsku, ale přes 160mil. v Brazílii a zbytek v Angole, Mosambiku a dalších portugalských územích v Africe a Asii. Věděli jste, že Portugalsko vedlo Evropu do nového tisíciletí? Každých šest měsíců se stává ,,hlavou EU“ jeden z jejích 15 členů, a počátkem ledna roku 2000 bylo na řadě právě Portugalsko. Tato země je také zakládající členem Evropské měnové oblasti – novou evropskou měnu Euro přijalo 1.ledna 1999 11 států Evropské unie, včetně Portugalska.

Portugalský korek dokonce létá do vesmíru – tento materiál je používán při výrobě částí raket USA.

George Washington také pil portské víno. Je dokázáno, že svou návštěvu často poctil skleničkou. Zajímavé je, že Portugalsko vyváží velké osobní automobily do Japonska a Německa, nebo že prvním, kdo v roce 1922 přeletěl jižní Atlantik, byli portugalští letci Gago Coutinho a Sacadura Cabral. Portugalsko má dokonce Eiffelův most – stejný architekt, který navrhl známou pařížskou věž, sestrojil nádherný obloukový Luisův most přes řeku Douro v Portu, druhém největším portugalském městě. Jen málokdo také ví, že i Portugalsko má býčí zápasy. Narozdíl od Francie nebo Španělska, zde není býk na konci zápasu, zvaném ,,toureiro“, zabit.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT