Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Islám

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Islám

V 7. století založil prorok Mohamed v Arábii nové náboženství, které se stalo velmi významnou silou na světě. Toto náboženství se jmenuje islám a těm, kteří v ně věří, muslimové. Muslimové věří, že mnoho proroků a věrozvěstů, včetně Mojžíše a Ježíše Krista, bylo sesláno od Boha, ale že největším z nich je Mohamed ( Muhammad ). Podobně jako křesťané a židé věří muslimové v jednoho Boha. Nazývají jej Alláh. Islám znamená „Podřídit se Boží vůli“, a muslimové se zavazují k dokonalé poslušnosti Alláhovi. Islámský život je založen na řadě předpisů, kterým muslimové říkají pět pilířů islámu, a věří, že když je budou dodržovat, dostanou se do nebe. Také existuje přísný zákoník společenského chování. Některé muslimské ženy chodí úplně zahalené, alkohol i hazardní hry jsou zakázané. Dnes je přes 800 miliónů muslimů, kteří žijí převážně na Středním východě, v Asii a Africe; jejich počet rychle roste. O šíření islámu se nejvíce zasloužili islámští fundamentalisté, hluboce věřící lidé, kteří volají po návratu přísných tradičních pravidel islámu.

Muslimské chrámy se jmenují mešity. Před vstupem do mešity se muslimové zouvají a umívají. Zbožně poklekají k modlitbě a hlavou se dotýkají země. Při motlitbě se čelem obracejí k mihrábu, což je prázdný výklenek, který ukazuje kterým směrem leží Mekka. Muslimové mají povinnost chodit v pátek do mešity, jinak se modlí na místě, kde se právě nalézají. Pětkrát denně vystupují muezzinové na vrchol vysokých štíhlých věží zvaných minarety a mocným hlasem svolávají věřící k motlitbám.

První mešity byly stavby velmi jednoduché, ale některé pozdější, jako například modrá mešita v Istanbulu v Turecku. jsou skvělými ukázkami islámského umění. Islám zakazuje realistické znázorňování lidských postav nebo jiných živých věcí, proto jsou stěny z glazovaných dlaždic vyzdobeny složitými vzory a kaligrafickými nápisy.

Posvátnou knihou islámu je Korán. Muslimové věří že je doslovným zápisem slov, která svěřil jejich Bůh svému proroku Mohamedovi.

Islámské vyznání víry ( šahad ) zní: Není boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok.



Mohamed se narodil Mekce v Saudské Arábii. Každý muslim se snaží vykonat pouť do tohoto svatého města alespoň jednou za život. Nejdůležitějším bodem je svatyně Kaaba. V ní je uložen černý kámen, který tam leží již od nepaměti.


Islámské svátky

Den hidžra – První den islámského roku.

Ramadán – Měsíc půstu.

Id al-Fitr – Slavnost na konci Ramadánu.

Lailat al-Qadr – Zjevení Koránu Mohamedovi.

Meelad al-Nabi – Zrození Mohamedovo

Lailat al-Isra – Výročí Mohamedovy smrti.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT