Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Buddhismus

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

BUDDHISMUS

Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství, buddhismus, má svůj počátek v Indii v době asi před 2 500 lety. Stále se rozrůstalo a šířilo a dnes má více než 300 miliónů vyznavačů, ponejvíce v Asii.Všichni buddhisté následují učení Buddhy, jehož jméno znamená ,,osvícený“.Buddha se narodil asi před r.563př.Kr. Původně se jmenoval Siddhárta Gautama a byl to bohatý princ, který se velmi trápil kvůli utrpení všeho na světě. Opustil svůj majetek i rodinu a začal cestovat a meditovat (hluboce přemýšlet). Po třech letech se mu dostalo osvícení, neboli úplného pochopení, stal se mnichem a začal své myšleky předávat druhým. Buddhisté věří, že se každý znovu narodí po smrti svého starého těla. To,čím, nebo kým v novém životě bude, určuje karma. Karma je souhrn všech dobrých i zlých skutků, jichž se člověk dopustil v minulém životě. Buddhisté touží po dosažení dokonalého míru-stavu, kterému se říká nirvána.Buddha určil, že se nirvány dá dosáhnout sledování vznešené osmidílné cesty: správností názorů, záměrů, řeči,činnosti, žití, úsilí, dbalostí a soustředěním.
BUDDHOVÉ Ačkoliv se podobizny Buddhů hodně liší velikostí, jsou si hodně podobné. Představují Buddhu sedícího na lotosovém květu. V domácnostech bývají malé svatostánky, jejichž součástí je Buddha. Jeho podobizna připomíná Buddhovu dobrotu a pomáhá věřícím v meditacích a modlitbách.

MNIŠI Buddhističtí mniši se vzdali téměř všeho majetku.Mají pouze šafránově žluté roucho, jehlu, břitvu, nádobku na vodu a misku na almužny. Mniši se modlí, vyučují a meditují. Každý den vycházejí ven, aby si vyprosili nějaké jídlo. V některých Buddhistických zemích patří krátkodobý pobyt v klášteře ke vzdělání chlapců.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT