Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Vsetín

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Okresní město Vsetín najdeme v Severomoravském kraji, hornaté krajině okolo Vsetínské Bečvy. Nejvyšší hora Vsetínských vrchů je Vysoká ( 1 024 metrů ). Největší město Valašska - Vsetín má ve znaku ovci - symbol rozsáhlého chovu ovcí
v celém zdejším kraji. Štít znaku drží před sebou anděl. Ve Vsetíně žije asi 30 900 obyvatel.
Město na dávné křižovatce obchodních cest,dnes významná křižovatka silnic.
První zmínka pochází z r. 1308,kdy přestal být přímím majetkem řádu templářů.
V polovině 15.stol. byla uprostřed Horního Vsetína postavena tvrz, jež byla počátkem 17.stol.
přestavěna na zámek. Jeho vysoká věž je dodnes výraznou vsetínskou dominantou.
V průběhu 18.stol. byla zámecká budova několikrát přestavována a upravována. Dnešní podobu získal zámek v letech 1833-1834. V této době byl založen přilehlý zámecký park se vzácnými dřevinami. Roku 1915 zničil zámeckou střechu požár a v r.1924 byl majiteli opraven.
Posledními vlastníky zámku od r.1938 byli Marie Baťová se synem Tomášem.
Na zámku se nachází okresní vlastivědné muzeum. Nachází se zde sbírky o partyzánském hnutí. I okolí Vsetína je známo svou historií. Nejvýznamnější centrum a valašské muzeum v přírodě se nachází v malebném městečku Rožnov pod Radhoštěm. Jsou zde vybudovány 3 základní části muzea: Dřevěné městečko - dokumentuje způsob bydlení a tehdejší životní úroveň měšťanů

Valašská dědina - nacházíme zde obytná stavení a příslušné
hospodářské objekty
Mlýnská dolina - muzejní areál technických staveb na vodní pohon (mlýn,valcha na sukno,vodní pila,olejna a též vodní hamr)

V 16. stol. se zde lidé živili zemědělstvím. Na úkor lesů rozšiřovali plochy zemědělské půdy. V této době se rozšířil salašnický chov koz,který byl později vystřídán chovem ovcí. V 17. a 18. stol. zde byla četná povstání a město hospodářsky strádalo. V r. 1780 předali zdejší evangelíci císaři Josefu II. petici pro vydání tolerančního řádu. Silné dělnické hnutí v 19. stol přineslo obrovské využití zásob dřeva jako zdroj tepelné energie. Vznikají první vsetínské továrny - cukrovary,parní pily,továrny na sirky a v r. 1868 byly založeny sklárny.
Od počátku70. let začíná průmyslová výroba nábytku. V r. 1885 byla vybudována železnice, vystavěna nemocnice, vodovod, školy a další veřejná zařízení. Nábytek se zde nevyrábí od r.1932. V r.1937 byla odstraněna nezaměstnanost vznikem závodu Zbrojovky. Vyrábějí se zde elektromotory.
Vsetínský kraj je znám svými kulturními akcemi. Nejznámější jsou: Rožnovské slavnosti, Vsetínský jarmark a další. Vsetín má také lázně a koupaliště v centru města. V dnešní době je Vsetín hlavně znám svým hokejovým mužstvem.
Myslím si ,že je jedno z nejhezčích měst v České republice. Doporučuji aby se tam každý jednou podíval a zúčastnil se nějaké akce.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT