Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Lázně ČR

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Lázně ČR

Nejstarší lázně České republiky jsou FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
Tryská zde 21 minerálních pramenů o teplotě 9-12°C a přírodní zřídelní plyn. Léčí se zde nemoci srdce a krevního oběhu, onemocnění pohybového ústrojí a gynekologická onemocnění včetně neplodnosti.

Největší a nejznámější lázně jsou KARLOVY VARY
Díky teplým léčivým pramenům se sláva Karlových Varů rozšířila do celého světa. Z přibližně 100 pramenů různé vydatnosti se 12 pramenů používá k léčení.Prameny mají teplotu 30-72°C, nejteplejší je Vřídlo, které tryská z dvoukilometrové hloubky dovýše 10-15m.Minerální vody jsou si základním složením podobné, avšak pro rozdílnou teplotu a jiný obsah kysličníku uhličitého mají rozličné účinky.Bylo zjištěno, že v 1 litru je rozpuštěno až 6,5 g 42 různých minerálních solí. Chladnější prameny mají obvykle lehce projímavý účinek, prameny teplejší mají vliv tlumivý, zpomalují vylučování žluče i žaludečních šťáv.Nejnověji objevený je pramen Štěpánka.
Léčí se zde onemocnění žaludku a dvanácterníku, nadváh, nemoci pohybového ústrojí-degenerativní nemoci páteře a velkých nosných kloubů, poruchy výměny látek-diabetes mellitus, dna a poruchy tukového metabolismu, jaterní onemocnění, onemocnění slinivky břišní, onemocnění žlučníku a žlučových cest, střevní onemocnění a stavy po onkologických operacích
Probíhá zde zvláštní program pro léčení parodontósy.
Oblíbeným karlovarským suvenýrem jsou tzv.kamenné růže, jejichž výrobní tajemství spočvá v tom, že se papírová napodobenina růže ponoří do tekoucí vody karlovarského Vřídla, kde se ponechá 10-14 dnů.Během této doby se růže pokryje silnou vrstvou vřídlovce, sametově rezavé odrůdy aragonitu.
Karlovarské lázně navštěvovalo mnoho slavných cizinců např.Goethe, Shiller, Chopin, Mozart, Paganini, Gogola, Brahms, Beethoven, Čajkovský nebo Turgeněv, ale i mnoho s známých Čechů jako např. Dobrovský, Dvořák, Fibich, Palacký a Neruda.

LÁZNĚ KYNŽVART
pramen Richard
Složení stolní minerální vody-sodík, vápník, chlorid, síran, hydrogen uhličitan a kyselina křemičitá.
Léčení nemocí horních cest dýchacích a ozdravné pobyty.

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ
Jsou nejmladší ze slavného trojúhelníku západočeských lázní, rozkládají se na svahu Slavkovského lesa, ve výšce 567-626 m.n.m. Mariánské Lázně dostaly do vínku bohatství přírodních krás a nevyčerpatelné zdroje minerálních pramenů.
V Mariánských Lázních a okolí vyvěrá okolo 100 minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a minerálních solí, z nichž je zachyceno a využíváno 53 pramenů. Jedná se o studené železnaté kyselky, odlišného chemického sležení, a tím i různých léčebných vlastností. Je tedy velkou výhodou pro lázeňské lékaře, že mohou volit z mnoha pitných kůr a nejrůznějších koupelí při léčbě onemocnění ledvin a močových cest, dýchacích cest a pohybového aparátu, poruch látkové výměny, onemocnění zažívacího traktu, nervových onemocnění a gynekologických onemocnění.

JÁCHYMOV
V roce 1906 zde byly založeny 1. radioaktivní lázně.
V dole Svornost vyvěrají radonové prameny s vysokým obsahem přírodního radonu, jejihž účinky byly horníkům známy již po dlouhá staletí.
Léčba nemocí pohybového ústrojí- stavů po traumatech a operacích, nemocí periferního nervového systému metabolických chorob.

DUBÍ U TEPLIC
Léčení nemocí pohybového ústrojí, nervových nemocí a duševních poruch.

MŠENÉ-LÁZNĚ
Léčení pohybového aparátu.

LÁZNĚ LIBVERDA
Minerální prameny Nový Kristian a Nová Marie
Léčba srdečních a cévních chorob, nemocí pohybového ústrojí a duševních poruch

TOUŠEŇ
Lázně byly založeny roku 1868 Janem Králíkem na železnatém prameni, užívaném již ve 14. století. Roku 1899 byly rozšířeny o slatinné koupele. Lázně hostily mj. posledního rakouského císaře Karla I., básníka Josefa Svatopluka Machara, skladatele Leoše Janáčka, operní pěvce Otakara Mařáka a Eduarda Hakena, spisovatele Karla Čapka a Bohumila Hrabala a přední české sportovce Ludvíka Daňka, Jana Železného a Petra Kordu. V současnosti se poskytuje komplexní i příspěvková lázeňská léčba s ubytováním i s dojížděním.
Léčení nemocí pohybového ústrojí a pooperačních stavů, rekondice

PODĚBRADY
Poděbradka-minerální voda bohatá na CO2
Léčí se zde srdeční a cévní onemocnění.

JÁNSKÉ LÁZNĚ
Je zde světově proslulý a zároveň největší Evropský ústav pro léčení následků obrny.
Vyvěrá zde na 30 teplých, silně radioaktivních pramenů ( např. Janův a Černý pramen ), znichž nejteplejší má téměř 30°C
Mimo léčbu následků obrny se zde léčí i nemoci pohybového ústrojí, horních cest dýchacích a popáleniny

LÁZNĚ BĚLOHRAD
Léčba nervových nemocí, nemocí pohybového ústrojí a kožních problémů

VELICHOVKY
Ke vzniku i dobré pověsti lázní přispěla slatina, která je ojedinělým druhem v našem státě. Jde o křídovou slatinnou zeminu, napájenou prameny vody s obsahem uhličitanu vápenatého a železa. Její ložiska jsou v bezprostřední blízkosti lázní a zajišťují svým rozsahem perspektivy na dalších 150-200 let.
Část lůžek lázní je vyhrazena k rehabilitaci pacientů po úrazech a operacích kostí a kloubů, včetně kloubních náhrad. Tím lázně Velichovky dosahují úrovně specializovaných rehabilitačních ústavů

KARLOVA STUDÁNKA
Zdejší uhličito-železité prameny výborně léčí nemoci dýchacích cest.

BLUDOV
Léčba obezity, katarů horních cest dýchacích a infekcí močových cest.

TEPLICE NAD BEČVOU
Základním léčebným prostředkem je termální alkalická kyselka s vysokým obsahem oxidu uhličitého, která tryská ze tří bohatých pramenu v těsné blízkosti lázeňských domu. V léčebných sanatoriích se provádí jak komplexní lázeňská léčba zaměřená na nemoci srdce, oběhového ústrojí, kožních nemocí dětí a dorostu a pohybového aparátu, tak i rekondiční pobyty s relaxací, příspěvková a ambulantní léčba při využití všech balneoterapeutických prostředků.

DARKOV
V Darkově se nachází nejsilnější pramen minerální vody s obsahem jódu. Lázně zde vznikly okolo r. 1862, kdy zde při výzkumném vrtu narazili místo na uhlí na vodu.Této vody se využívá zejména k léčení nemocí dutiny nosohltanovéa pooperačních stavů pohybového ústrojí.

LUHAČOVICE
Z hydrogenuhličitano-chloridosodné vody se zde získávají kyselky Vincentka, Aloiska, Ottovka, Dr.Šťastného, Elektra, Čítárna, Jubilejní, Janovka, Dagmar a léčí se zde onemocnění dýchacího ústrojí, trávicího ústrojí, poruch látkové výměny a poruch pohybového aparátu.


LÁZNĚ BOHDANEČ:
Přírodní léčivé zdroje:
Typ zdroje: Charakter zdroje: Komerční název:
rašelina – slatina termoregulátor
Seznam indikací: choroby pohybového ústrojí, revmatismus, poúrazové stavy, otylost, ženské choroby, některé formy srdečních a cévních poruch a nemoci dýchacích cest, doléčba po totální endoprotéze

VRÁŽ U PÍSKU
Léčba neurologických onemocnění a poruch pohybového aparátu

TŘEBOŇ
Léčí se zde nemoci pohybového ústrojí, pooperační stavy, rekondice

Další:
Sadská u Nymburku, Bechyně, Konstantinovy Lázně, Bílina, Lázně Kundratice, Teplice, Běloves, Ostrožská Nová Ves, Lázně Jeseník, Velké Losiny, Osečná, Slatinice a Lázně Železnice.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT