Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Josef Šváb-Malostranský

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Josef Šváb-Malostranský
(1860-1932)
* 16.3.1860 se v Praze narodil a +30.10.1932 zemřel český herec, malostranský nakladatel, kabaretní komik a písničkář Josef Šváb-Malostranský.Byl úplně první český filmový herec.
Josef Šváb se narodil v Praze na Malé Straně.Z lásky k rodné Malé Straně přijal i svůj přídomek. Vlastnil knihkupectví s nakladatelstvím v Mostecké ulici. Byl známý tvůrce kupletů, scének, výstupů a písniček. Vymýšlel je a psal, poté vydával a šířil, také je sám v různých hostincích interpretoval. Přátelil se s řadou tehdejších spisovatelů a básníků snad nejvíce si rozuměl s Ignátem Herrmannem, ale znal se i s Nerudou, Svatoplukem Čechem a se všemi redaktory humoristických časopisů,do kterých přispíval se jmenovaly Švanda dudák, Kopřivy, Humor a Dobrá kopa. Velmi snadno psal a skládal , jeho tvorba byla rozsáhlá a zčásti i zlidověla. Jeho kuplety znali i v Americe a Austrálii, kam je zdarma zasílal. Jeho život se však měl razantně změnit s příchodem filmu do Čech.

-Inženýr Jan Kříženecký získal Lumiérův kinematograf a natočil s ním první český hraný film ,do něhož obsadil populárního humoristu Josefa Švába-Malostranského. Film se jmenoval Dostaveníčko ve mlýnici.Byl to anekdotický příběh o záletné paní mlynářce, kterou přistihne pan mlynář na dostaveníčku s městským kavalírem a s pomocí mlynářské chasy záletníka řádně vyplatí. Mlynářku hrála paní Marie Kříženecká a mlynáře sehrál František Gýra. S Josefem Švábem-Malostranským natočil Jan Kříženecký ještě snímek Výstavní párkař a Lepič plakátů .Žertovný snímek Lepič plakátu pojednával ,jak lepič plakátů při vybírání vhodné uzeniny naleje do kotlíku lep, což opět končí rvačkou, do niž se zapojí i náhodní kolemjdoucí.Detailní záběr Kříženeckého mimické proměny Švábovy tváře se jmenoval Pláč a smích. Pak nastala patnáctiletá přestávka a teprve po ní se Josef Šváb znovu zazářil ve filmu Pět smyslů člověka. Od té doby hrál nejrůznější filmové role.Celkem jich napočítáme na 50. Po celou éru němého filmu a symbolicky téměř současně s ním odešel.Naposledy si zahrál ve filmu Kantor ideál (r.1932).

Kulaťoučký usměvavý typ byl přímo předurčen pro komedie, schopnost budit smích našpulením rtů, bezbranným úsměvem nebo vykulenýma očima ho určila k rolím farářů. Josef Šváb byl herec neškolený a potřeboval dobrou režii.Pak dosáhl jeho výkon velkého formátu např. ve Zpěvu zlata, jenž režíroval J. S. Kolár.Byl mezi našimi komediálními herci prvním, a to nelze nijak popřít ani předběhnout.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT