Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Pyramidy

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Všechny ze 7 starých divů světa byli zničeny až na jeden. Jsou to pyramidy v gíze na břehu Nilu. Slovo pyramidy se ujalo z Řeckých výsměšků pyramis což znamenalo v řecku malý koláč. Sami Egypťané jim však říkali MER. Egypťané je postavili před 5000 lety. Nejstarší ze všech pyramid, ale není v Gíze ale je to Džoserova stupňovitá pyramida u Sakkáry. V Gíze je celkem 6 pyramid. 3 patří faraónům a 3 jejím manželkám. Tedy jenom manželkám nejslavnějšího a tím byl chufew řecky cheops. V celém Egypťe bychom ale mohli napočítat nejméně 60 pyramid celkem. 1 největší patří chefevowy 2 a 3 ptří chafreovy a Menkaureovy a všechny hlídá také známá sfinga. Všichni byli tzv. faraóni 4.dinastie. Největší a také nejznámější je piramida Chufewa. Vypíná se do výše 137m a dříve dokonce do výše147m a zabýrá plochu 52000 m². každá strana její základny měří 230m. byla postavena asi ze2 miliónů kamenných kvádrů o hmotnosti kolem 2300kg. Její stáří je odhadnuto na 2580 před n. l.. a doba její stavby je odhadnuta ny 30 let. Podle odborníků je nestavěli otroci, ale zruční kamenotesaři a rolníci, kterým záplavy znemožnili práci na polích. Všechny pyramidy byli orientovány podle hvězd a jednotlivé strany směřovali přesně na světové strany což měl zaručit kněz který podle dokonalé kruhové stěny jako horizont určoval světové strany.Kolík, který držel v ruce měl na horním konci štěrbinu. Pozoroval východ a západ hvězd, protože sever je uprostřed dvou poloh, které pomocník vyznačuje olovnicí na zeď.

Vnitřek pyramidy je oproti vnějšku chudší a vyplňují jí jen malé chodby.

Tyto chodby tvoří velmi bohaté galerie egyptského umění a jsou vyplněny nástěnými rytinami a různými předměty jako nábytkem zbraněmi a také velmi drahými klenoty. Ty velmi lákali lupiče a většina těchto pyramid bylo dávno vyloupeno. Ale i na to staří Egypťané mysleli. Některé pyramidy byly vyzbrojeny všelijakými pastmy a jedy. Při otevření jedné z pyramid i po přečtení varování, že všichni zemřou ji archeologové otevřeli a do roka všechny členy stihla buď smrtelná choroby a nebo pouhá náhoda. Používaly např. jedovaté houbi a rostliny.

Faraóni byli po velmi dlouhém obřadu mumifikace uloženi do sarkofáku a umístěni v pyramidě. Někdo si myslí, že pyramidy měli být jaké si schody do nebe.

Na ruské straně dokonce v pyramidě za teploty –25° nezmrzla voda v láhvi, ale hned po vystčení ven však začala krystalizovat a do 30min. zmrzla.

Pořád, ale pyramidy jsou něčím velkým záhadným a asi vždy budou.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT