Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Japonsko

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

JAPONSKO (NIPPONKOKU)

POLOHA : se rozkládá na východní a severní polokouli, je ostrovním státem, ležícím severovýchodně od asijské pevniny. Ze severu je omýváno Ochotským mořem z východu Tichým oc. z jihu Východočínským mořem a ze západu Japonským mořem. Japonsko se rozkládá na ostrovech: Hokkaidó, Honšú, Šikoku, Kjúšú, Okinawa a na mnoho malých.

ROZLOHA : 378 000km2 (téměř 5x větší než ČR), /z toho ostrov Honšú 231 000km2, Hokkaidó 84 000km2, Kjúšú 42 000km2, Šikoku 19 000km2)

POČET OBYVATEL : 126mil.(asi 12x více než v ČR), LIDNATOST : nerovnoměrná 333ob. na km2, Průměrný věk : 76let (velmi vysoký), náboženství : buddhismus a šintoismus

STÁTNÍ ZŘÍZENÍ : konstituční monarchie v čele s císařem,měna : jen, jazyk : japonština

SOUSEDÉ : na západ od Japonska se nachází : Rusko, Čína, KLDR(Korejská lidově demokratická republika), Korejská rep.

HRANICE : s Ruskem tvoří: Ochotské moře, s KLDR a Korejskou rep.: Japonské moře a Korejský průliv, s Čínou: Východočínské moře.

RELIÉF : velká část je hornatá(72%) zbytek tvoří roviny. Nejvyšší horou je vyhaslá sopka Fudžisan(3776m), na ostrovech je však ještě dalších 11 hor převyšujících 3000m. Je zde 67 činných sopek(Aso,Unzen).

VODSTVO : většina řek je velmi krátkých a dosahuje délky kolem 200km a jen zřídka 300km. Jsou úzké a mělké. Nejdelší řekou je Šinano o délce 369km. Největší jezero Biwa(673km2)vzniklo sopečnou činnností.

PODNEBÍ : je oceánické, vlhké a monzunové. Pro značně protáhlý tvar země výrazně odlišné klimatické podmínky. Na podzim jsou dosti časté tajfuny.

ZEMĚDĚLSTVÍ : na vysoké úrovni, přitom má nedostatek zemědělské půdy(asi 2/3země pokrývají lesy), zemědělsky jsou velice pečlivě obdělávány pobřežní nížiny i svahy pohoří rozčleněné terasami, při práci se používá moderních metod, které umožňují vysoké hektarové výnosy. Hlavní potravinou je rýže, pro vývoz má význam pěstování citrusů,především mandarinek(nejvíce na světě), vysoká je spotřeba ryb, v živočišné výrobě nejdůležitější chov drůbeže,rybolov,závislost na dovozu potravin.

NEROSTNÉ BOHATSTVÍ : je závislé na dovozu téměř všech surovin(dováží nejvíce ropy na světě), relativně chudé na nerost. bohatství.

PRŮMYSL : světové prvenství ve výrobě aut,motocyklů ,lodí,chem.výrobků,syntetického textilu,elektrotechniky a kancelářské techniky.Také strojírenství,stavebnictví.

HL. MĚSTO : Tokio, další města : Yokohama,Osaka,Kóbe, Nagoja, Sapporo, Kjóto.
města : Hirošima a Nagasaki. Na konci 2.svět. války na ně americká vojska svrhla atomové bomby,které zahubily statisíce lidí.

ZAJÍMAVOSTI : národním sportem je sumo, ikebana-umění aranžovat květiny,harakiri-druh obřadné sebevraždy,judo a karate-bojové umění,Go-hra s bílými a černými kameny, Gejša, kamikaze- sebeobětování jap. vál. letců

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT