Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Aids

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Aids
Syndrom získaného selhání imunity.

Choroba, která byla popsána roku 1981, v posledním desetiletí vzbudila větší obavy než tradiční metly moderního věku – infarkt a rakovina. Hrůzu vzbuzuje rychlost, s jakou se šíří, utrpení, které působí, a hlavně to, že 80 % nakažených zemře do 3 let od stanovení diagnózy. Vědci Pasteurova ústavu zjistili, že AIDS je virové onemocnění do té doby neznámé. Virus pochází snad ze západní Afriky a viry podobného typu zde byly nalezeny u některých druhů opic. Virus dostal název HIV ( virus selhání imunity člověka). HIV patří do skupiny lentivirů, což znamená, že se v buňce nemusí vůbec projevit, ale ta se už nikdy nezbaví. Je-li aktivován, přinutí buňku vyrábět nové viry. HIV se specializuje na buňky imunitního systému, lymfocyty a makrofágy, a tím naruší obranyschopnost organismu. Vlastní onemocnění svými příznaky připomíná chřipku. K tomu přistupuje zvracení a průjmy, zduření lymfatických uzlin a často i vyrážka. U mnoha pacientů se objevují poruchy nervového systému, halucinace, zapomnětlivost, křeče. Akutní stadium může po několika dnech až třech měsících odeznít a pacient může žít ještě dlouhá léta, ale většinou se onemocnění rozvine v plné míře. Obrany zbavený organismus si není schopný poradit s infekcemi, které zdravý běžně zvládá. Pacient nakonec přestává vnímat okolní svět a vysílené tělo podlehne.
Aids zatím neumíme vyléčit, ale je možné zmírnit nebo zastavit průběh choroby. V poslední době se objevují zprávy, že výzkumné týmy nacházejí nové slibné léčebné postupy. Stále platí, že nejlepší je prevence – předejít nákaze. Máme-li pochybnosti, je dnes možné zajít na specializované pracoviště a nechat si anonymně udělat test.
Způsoby přenosu
Nejnebezpečnější je přímý kontakt s infikovanou krví a jinými tělními tekutinami.
Sexuálně. Při pohlavním styku vznikají a genitáliích drobné ranky, kterými se virus dostane do těla partnera. I když AIDS byl zprvu nejvíce rozšířen mezi homosexuály, stejné nebezpečí hrozí i pří heterosexuálním styku.
Narkomanie. Ohrožení jsou narkomani, když více osob používá pro vstřikování drogy do žíly jednu jehlu.
Lékařské zákroky. Transfúze, transplantace a umělé oplodnění semenem dárce. Ve vyspělých zemích se musí dárci podrobit testu přítomnost protilátek HIV.
Sport. Nebezpečí je akutní u sportovců u nichž dochází k tělesnému kontaktu se soupeřem s možností poranění.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT