Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kundera, Milan - Směšné lásky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Milan Kundera - Směšné Lásky

Já, truchlivý bůh

Děj tohoto příběhu se odehrává v Brně. Vypráví ho, hezký ctižádostivý mladík Adolf, který nás na začátku seznámí se studentkou zpěvu Janou, do které byl zamilovaný. Kupoval jí květiny a všelijak jí nadbíhal, to vše marně, Jana ho jistý čas využívala, pohrávala si sním a pak vše ukončila.
Adolf si brzy našel náhradou velmi přitažlivou a přístupnou slečnu Brunetu, ale zůstala v něm touha po odplatě, která na sebe nenechala dlouho čekat. Se svým přítelem řecké národnosti Apostlolem, vymysleli plán pomsty. Adolf ho oblékl do luxusních šatů a potom ho Janě představil jako slavného a bohatého dirigenta Řecké státní opery Achilla . Všichni tři stráví odpoledne v kavárně. Apostol Janě lichotí v řečtině a Adolf jakoby překládá, ač sám řecky neumí ani slovo a obdivná slova si vymýšlí. Apostol se naoko zajímá o její zpěv a proto společně odcházejí do Adolfova bytu. Adolf po chvíli odchází a nechává je o samotě. O dění v jeho nepřítomnosti mu potom jeho přítel horlivě vypravuje. Řek se do Jany také zamiluje a chce jí o podvodu říci. Jana si ho však v obyčejném oblečení na ulici ani nevšimne.
Adolf se trápí protože se jeho intriky obrátily proti jeho původnímu záměru. Chtěl sám sebe pobavit, příteli dopřát krátké rozptýlení a Janu ponížit, zneužít. Nevyšlo mu ani jedno. Apostol je nešťastný protože Jana o něj v podobě jaký skutečně je nestojí a Adolf zjišťuje, že údajná pomsta byla jen záminkou, aby se k Janě mohl opět přiblížit a mluvit s ní. Pořád je do ní zamilovaný, i když se přesvědčil jak je hloupá a naivní.

Falešný autostop

Povídka začíná jednoho letního dne, kdy mladý pár jede autem na dovolenou do Tater. Mladý muž svou dívku velmi miluje a líbí se mu hlavně její ostych a čistota. Rád ji tedy provokuje a škádlí, aby ji dostal do rozpaků. Cestou se zastaví u benzínové pumpy, a proto že musí chvíli čekat ve frontě, vydá se dívka po silnici napřed a když ji mladí autem dohoní, požádá ho o svezení a dělá jakoby ho neznala. Jemu se hra na stopařku také líbí a chvíli se tím společně baví. Potom však oba začne hryzat myšlenka že se tak jejich partner chová i jindy. Dívka žárlí, protože se bojí že její chlapec bere často stopařky a jemu se zas nelíbí její suverenita a bezostyšnost. Dojde k roztržce, ale dál se chovají jako cizí lidé.
Na křivatce mladík odbočí k úplně jinému cíli, než měli namířeno. Vyhledá hotel, kde najme pokoj. Během večeře se oba chovají úplně jinak. Ona začne hrát roli ženy lehkých mravů a je sebevědomá a jistá, až ji ta proměna samotnou zaráží. Dělá a říká věci, kterých by se dříve nedopustila, styděla by se. Mladíkovi se začíná hnusit, a proto stupňuje svoje oplzlosti. Odvede si ji do pokoje, kde jí dá 50 korun, nazve ji děvkou a nařídí jí aby se svlékla. Dívka chce hru ukončit, chce ho políbit, osloví ho jeho jménem. On jí však řekne, že líbá jen ženy které miluje a ji že rád nemá. Dál se k ní chová jako k prostitutce a nakonec se s ní vyspí, bez něžností bez citu.
Potom vedle sebe leží a uvědomují si že zašli velmi daleko a že hra musí skončit. Mají před sebou ještě celou dovolenou.

Všechna práva vyhrazena.
Tento text může být používán pouze ke studijním účelům jako zdroj informací. Používání bez vlastních úprav, ve stejném znění je zakázáno!
© Wojta

autor: wojta@email.cz

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT