fejeton-Vegetariánství


VEGETARIÁNSTVÍ



Mám pár známých ,kteří jsou vegetariány ,ale popravdě řečeno jim moc nerozumím.Je to čistě jejich věc ,proč maso nejedí ,ale mě ,rozeného všežravce ,by už asi těžko někdo nutil do čisté rostlinné stravy.Někdy se ohánějí argumenty – že to zvíře zahynulo kvůli jejich obědu.Krčím rameny a říkám smůla - zákon džungle – silnější přežije a vůbec co asi říkal ten salát ,který krájeli do svého oběda.Ale vždyť to zvíře mělo možná jméno a rodinu . Má odpověď tentokrát zní – jo ,ale salát se jmenoval Karel ,měl patnáct dětí a manželku ,kterou jste snědli předevčírem a ještě dodávám můj oblíbený citát : ,, co je zelený ,je zkažený“. Ale i pro mě je poněkud zvláštní představa ,že někdo pojídá mého psa a při tom si labužnicky oblizuje prsty a ještě se dožaduje přídavku (zadní nožky na brusinkách ) nebo snad že by si někdo chtěl dát sousedovic Betynu.Pravda někdy bych jí nejradši pověsil za ocas do průvanu a na fousy pověsil zvonečky .Přestože často dokáže vyburcovat celý barák ,není to asi dost pádný důvod k tomu ,aby někdo tohoto vřeštícího psa snědl s knedlíkem a rajskou omáčkou.Jedna má přítelkyně vlastní jakéhosi králíčka trpasličího a potom co sem jí sdělil ,že by mohl být dobrý na cibuli nebo na brusinkách ,týden se mnou nemluvila .Pak jsem uznal ,že by toho bylo stejně málo.Ale teď už dost pojídání domácích mazlíčků ,někdo to totiž považuje za určitou formu kanibalismu.Ostatně většina vegetariánů si jídlo znechutí ještě dřív než jej vůbec ochutnají. Okamžitě začnou rozpitvávat podrobnosti o různých způsobech zabíjení zvířat
například zabijačku u babičky nebo jak viděli kuře doslova bezhlavě pobíhat po dvoře ,začnou kolem sebe šermovat příborem a celý rudí prskají více či méně smysluplné věty o týrání zvířat, nelidských podmínkách a vůbec ,že je jim z toho všeho špatně.
V některých případech se můžete setkat s neúplným vegetariánem například u HINDUISTŮ
Do těch by jste hovězí nedostali ani za zlatou cihlu.Dobří jsou také vegetariáni ,kteří v pohodě konzumují tzv.bílé maso jako ryby a drůbež.Jejich jídelníček je o něco pestřejší ,ale upřímně řečeno bývá také podstatně dražší.
A co na to všechno říkají odborníci ?Většinou se shodují v tom ,že maso je pro správný vývoj nezbytné .Obsahuje potřebné protejny a taky ,a to hlavně ,správně upravené maso i chutná .
Neznám větší požitek z dětských výletů ,než je pauza na oběd ,kdy sem vytáhl velký kus chleba s ještě větším řízkem. V dnešní době je spousta firem ,které se živí prodejem připálených a předražených kousků masa s trochou starší zeleniny a sýrem úhledně zabalených do housky ,kterou když zmuchláte dostanete těstovou kuličku ,kterou by jste sotva nakrmili holuba.Tyto firmy jsou často napadány za nehezké zacházení se zvířaty z kterých je výsledný produkt zpracováván .Vím to ,ale přesto si někdy dobře rozmyslím jestli si dám kus ,,prasete v obilí“ nebo housku se salátem ,která za výlohou strávila nejednu noc.
Nutno dodat ještě pohled z druhé strany .Kytičky jsou jistě fajn a možná i zdravější ,asi se i lépe připravují ,pokud se tomu dá říkat příprava ,ale to nic nemění na tom ,že sem vyrostl v řeznické rodině a nikdy nehodlám přejít na květinovou stravu .Já mám zvířata tam kde jsou.
Psa doma u postele a řízek na talíři.

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=368