Atentát na Reinharda Heydricha

NÁSTUP ZASTUPUJÍCÍHO ŘÍŠSKÉHO PROTEKTORA:
Po napadení Sovětského svazu dne 22.6. 1941 dochází k zesílení odbojové činnosti, spojují se komunisté s nekomunisty a vytvářejí NÁRODNÍ REVOLUČNÍ VÝBOR. Hitlerovi se to nelíbilo, z nastalé situace obvinil dosavadního říšského protektora Konstantina von Neuratha. Místo něho dne 27.9. 1941 jmenoval nového zastupujícího říšského protektora pro Čechy a Moravu Reinharda Heydricha. Ten druhý den vyhlašuje Stanné právo a zahajuje akce proti odbojářům.

PŘÍPRAVA ATENTÁTU:
Na podzim 1941 se uskutečnila v Londýně schůzka, na níž se rozhodlo, že bude na Reinharda Heydricha vykonán atentát. Příprava se konala v cípu Skotska, kde bylo výcvikové středisko budoucích parašutistů. Čtyřčlenná skupina pod názvem ANTROPOID, ve složení z Adolfa Opálky, Josefa Gabčíka, Jana Kubiše a Josefa Valčíka měla provést na území protektorátu dne 27.května 1942 atentát na Reinharda Heydricha.

ATENTÁT:
Ráno 27.května 1942, si Heydrich přečetl noviny a nasnídal se. Potom přistoupil k oknu a díval se, jak dole právě předjíždí před zámecký vchod s velkým, tmavým mercedesem-benz, Heydrichův šofer Klein. Bylo něco po deváté hodině, když Heydrich opouštěl se šoférem venkovské sídlo v Panenských Břežanech a směřoval na Pražský hrad.


Když s vozidlem projížděl Kirchmayerovou třídou v městské čtvrti Praha-Libeň a chtěl zabočit do ulice v Holešovičkách, aby jel dále do města, postavil se vozu do cesty muž, jenž se pokusil vystřelit na osoby sedící ve voze z automatické pistole. Současně druhý muž hodil proti vozu třaskavinu, která při nárazu vybuchla. Po atentátu prchal jeden pachatel Kirchmayerovou třídou a ulicí Na Kolínské do ulice Na Zápalčí do řeznického obchodu Františka Bauera. Odtud pak pokračoval v útěku ulicí Na Zápalčí k ulici v Holešovičkách, patrně směrem do města. Druhý pachatel uprchl na připraveném velocipédu Kirchmayerovou třídou směrem k městské čtvrti Stará-Libeň. Pachatelé zanechali na místě činu jízdní kolo, dvě aktovky a automatickou pistoli. Reinhard Heydrich byl převezen do nemocnice na Bulovce a dne 4.června 1942 umírá.



PÁTRÁNÍ PO ATENTÁTNÍCÍCH:
Ve 12:15 hodin telefonuje K.H.Frank zprávu o atentátu Hitlerovi. Ten ho prozatímně pověřuje funkcí říšského protektora a zakazuje mu jezdit bez ochranky. K.H.Frank s Kurtem Dalvege pověřený vedením protektorátních věcí druhý den ráno vyhlašují druhé Stanné právo. Toto období se nazývá Heydrichyáda.
Dne 10.června 1942 stopa atentátníků vedla do vesnice LIDICE, která po té byla vypálena a srovnána se zemí. Všichni muži postříleni, ženy odvedeny do koncentračních táborů a děti odvezeny na převýchovu do německých rodin. Po třítýdenním marném pátrání gestapa byla vypsána odměna 10 000 000 korun za podání informací k dopadení pachatelů.


UDAVAČ:
Dne 16.června 1942 přišel do vedoucí úřadovny státní policie v Praze protektorátní příslušník Karel Čurda a tvrdil, že poznává jednu z aktovek zanechaných na místě činu. Posléze se zjistilo, že i on je parašutistou. Aktovku prý viděl před atentátem v bytě manželů Svatošových. Patřila jinému parašutistovi a v ní byla uložena jemu známá automatická pistole. Jeho udaný osobní popis se podobal na parašutistu Josefa Gabčíka a jeho kamaráda Jana Kubiše. Vyzradil také všechny ilegální sítě úkrytů.


DOPADENÍ ATENTÁTNÍKŮ:
Dne 18.června 1942 ráno ve čtvrt na pět byla proti pražskému pravoslavnému kostelu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici podniknuta akce státní policie a gestapa s cílem prohledat katakomby .Po vniknutí dovnitř kostela se část parašutistů bránila před komandem gestapa a policie střelbou z kůru a galerie kostela. Po několika hodinách boje byli tři parašutisté zastřeleni. Gestapo ale našlo v kostele jeden plášť navíc a netušilo, že další stopa povede ke kryptě, kde se schovávali další parašutisté. Kněz, který se běhen 14 dní staral o utajení a úkryt parašutistů v kostele, dostal od gestapa rozkaz, aby vstupním otvorem do krypty parašutisty několikrát vyzval, aby se vzdali. Odpověď zněla „nikdy!“ Nacisté se všemi možnými způsoby snažili kryptu dobýt pomocí ručních granátů, slzného plynu a vody. Hasiči začali pouštět do krypty vodu, ale parašutisté vytlačovali hadice pomocí žebříku z otvorů ven. Nastal těžký boj. Nakonec se sami zastřelili posledním nábojem, který si uschovávali, aby je gestapo nedostalo živé.
Tito parašutisté byli identifikováni jako atentátníci Reinharda Heydricha.


· Zrádce Karel Čurda si změnil jméno na Karel Jerhot. Dostal finanční odměnu a začal žít nový život po boku nové ženy - nacistky. Skončil po právu v roce 1947 na šibenici.
· K.H.Frank byl po Revoluci v roce 1945 veřejně pověšen na Pankráci.

 

Maturita.cz - referát (verze pro snadný tisk)
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=7197