Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Nonsens

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Nonsens

Anglicky nonsense = nesmysl.Přesnější vyznění by bylo ne-smysl.Žánr lyrické poezie, který má blízko ke grotesce.Spojují se zde zdánlivě nesmyslná slova nebo představy nebo vytváří poezii ze slov nesmyslných podobně jako v některých dětských říkadlech (př. : Anda, žvanda, trádě, ládě, souka, louka do klobouka, cuky, boky, flok).
Veselá a hravá báseň, určená převážně, ale ne bezvýhradně dětem.Potlačuje sentiment a moralizování, snaží se vyprovokovat fantazii a logický postřeh.Řídí se zásadou, že „všechno je jinak“ a „nic není nemožné“.Využívá lhářských motivů – typu „mýdlové bubliny na prodej“ nebo „dům vyskočil oknem“, miluje hříčky, ztřeštěné historky, zákony obrácené naruby.
Významným autorem tohoto oboru je L. Carroll, jehož básně v knihách Alenka v kraji divů a Za zrcadlem názorně dokládají různé polohy poezie nonsensu :
Za horama svítá, bude brzy
den,
připálený humr stojí špičky
ven,
hlavu zamoučenou, pěkný
ferina,
opasek si nosem svižně
zapíná ..

nebo :
Je svačvečer.Jisperní jezeleni
se vírně vrtáčejí v mokřavě.
Vetchaří hadroušci jsou
roztruchleni
a slevy syští tesknouskuhravě ..

Další básník, tentokrát z Ruska (Daniil Ivanovič Charms), o sobě ve spojením s nonsensem řekl : „Zajímá mě pouze nesmysl, pouze to, co nemá žádný praktický význam.Život mě zajímá jen ve svých nesmyslných projevech.“Jeho veškeré dílo si ukládal do kufru ve svém leningradském bytě, který přečkal válku i autorovu smrt.
Mezi zakladateli české nonsensové poezie se skví jméno T.R. Fielda.Vydal tři sbírky Kosočtverce na ohradách, Kruhy pod očima, Lomikel na dlásnech a v rukopise nazvaném Prakršno z r. 1914 položil základy k dějinám vymyšleného národa Krhútů a jeho boha kanálů Lomikela.Na tohoto autora navazuje Ervín Hrych, kmenový autor pražského satirického divadla Dostavník.Dále k předním průkopníkům tohoto literárního směru musíme zařadit českého básníka a překladatele Emanuela Fryntu, autor posmrtně vydaných knížek vtipných a humorných básní pro děti založených na jazykovém vtipu Písničky bez muziky a veršů i próz vysmívajících se absurditě myšlenkových klišé Závratné promyšlení, ale také pronikavých úvah o literatuře Zastřená tvář poezie.Mimoto Frynta uspořádal „knížku historek, pohádek, povídek a veršů o moudrém bláznovství a bláznivé moudrosti“ Moudří blázni, svéráznou antologii světového i našeho humoru a nonsensu.
Mluvil jsem tuhle s červotočem,
jenže už nevím přesně o čem
a taky přesně nevím proč
a jestli to byl červotoč.
(E.Frynta: Červotoč)
Nesmysl.Je ho plno.A proto existuje i poezie nonsensu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT